Blog

  • Družite se sa nama i na društvenim mrežama!

Deca i plivanje!

Date: јун 13, 2013 Author: vlada Categories: Blog

Nakon dobrobiti plivanja kod trudnica i beba, podsetićemo se koliko je plivanje dobro za dalji razvoj naše dece!

Plivanje osim što blagotvorno utiče na celokupan razvoj deteta, plivanjem se naročito jačaju pluća i srce, te razvija osećaj koordinacije pokreta i samokontrole. Plivanje je ujedno i druženje, iskorišćavanje slobodnog vremena, jačanje samopouzdanja, koje pozitivno utiče na psihosocijalni i fizički razvoj našeg deteta.


Rano učenje plivanja utiče na telesni razvoj:

 

  • Disanje: Pritisak vode je uzrok za jače izdisanje vazduha – dete je zbog njega prisiljeno i jače udahnuti, tako mu jačaju disajni mišići, a vitalni kapacitet se povećava za gotovo 20%
  • Kardiovaskularni sistem: pritisak vode pozitivno utiče i na kardiovaskularni sistem, jer deluje i na delove tela koji su potopljeni u vodu, te preko kože na vene. Pod uticajem tog pritiska dotiče oko 20% više krvi u desni deo srca i preko pluća u levi deo srca. Tako se povećavaju i jačaju mišići srca.
  • Skelet: na razvoj skeleta utiče dečje intezivno kretanje u vodi, što za posledicu ima intezivni rast kostiju i njihovo dobro oblikovanje. Takvom detetu se i kičma počne pre menjati iz okruglog u dupli S oblik.
  • Mišići: plivanje dovodi i do oblikovanja kompletnog mišićnog sistema. Ortopedi u tome vide osnovu za zdrav razvoj deteta bez lošeg držanja tela. U prsnom položaju u vodi jačaju se mišići leđa, ramena i svi ostali.
  • Termoregulacija: razlika između temperature tela i temperature vode je podsticaj za uspostavljanje termoregulacije i otpornosti tela. Redovnim vežbanjem se popravlja reakcija detetove kože na hladno, sposobnost termoregulacije te jača imunitet. 

Kako bi Vaše dete bilo zdravo i zdravo se razvijalo kroz najprirodniji i najprijatniji oblik vežbe, a vi zajedno u tome uživali sa njim, dođite u naš klub, čekamo Vas!

Baby Swim Club