Blog

  • Družite se sa nama i na društvenim mrežama!

Dečji bazeni donose korist

Date: јул 23, 2013 Author: vlada Categories: Blog

Nastava bebi plivanja je više od zabave. Bebe plivači imaju bolju ravnotežu i takođe su bolje u rezonovanju i shvatanju sveta i stvari oko sebe u odnosu na bebe neplivače. Ova razlika ostaje čak i kada deca napune pet godina, jer sva deca koja uče da plivaju nadmaše svoje vršnjake u svim veštinama, pokazalo je istraživanje Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU).

„Praksa usavršava,“ kažu Hermundur Sigmundsson, profesor psihologije na NTNU.

Sada Sigmundsson i Brajan Hopkins, profesor psihologije sa Univerziteta Lankaster, dokazali su da je bebi plivanje dobro za razvijanje ravnoteže i kretanja kod odojčadi i male dece.

Vrlo jasne rezultate dala je studija koja je obuhvatila 19 beba plivača, upoređujući je sa kontrolnom grupom od 19 dece koja nisu učestvovala u dečijem plivanju. Jedini faktor koji je bio odvojen kod beba plivača iz kontrolne grupe je bilo plivanje. Svi ostali faktori, kao što su obrazovanje roditelja, stanovanje i ekonomski status, bili su isti.

Bebe plivači su učestvovali u časovima plivanja dva sata nedeljno, starosti od 4-5 meseca do 7 meseci. Sa bebama su u vodi rađene tipične vežbice kroz igru, pomaganje bebi da uradi okret na plutajućoj prostirci, bebi ronjenje pod vodom, skokovi sa ivice bazena, vođeni u rukama roditelja hvatajući i kupeći plutajuće objekte.

Oko 5 godina, obe grupe beba, bebe plivači i kontrolna grupa beba su testirane sa sličnim vežbama. Vežbe koje su uključivale hodanje na prstima, balansirajući na jednoj nozi, preskakanje konopca, poslavši loptu u gol i hvatanje pasuljastih predmeta. Rezultati su bili kristalno jasni, kažu istraživači.

„Videli smo jasno da su bebe plivači bile najbolje u vežbama koordinacije i sposobnost rezonovanja i usvajanja znanja da se postigne konačan cilj“,  kaže Sigmundsson.

Dečji bazeni donose mnogostuku korist za buduće naraštaje, ulaganjem u njih, ulažemo u budućnost i zdravlje naše dece!

Dođite u naš klub u kojem iz dana u dan koračamo ka zdravlju i napretku, čekamo Vas!

Baby Swim Club