Blog

  • Družite se sa nama i na društvenim mrežama!

Koja je uloga roditelja u lekcijama bebi plivanja?

Date: април 1, 2013 Author: vlada Categories: Blog

Uloga roditelja u časovima bebi  plivanja je velika i mnogostruka, a prvenstveno veoma aktivna i u najvećoj meri i najvažnija. Maksimalni i najbolji rezultati postižu se u radu sa najmlađom decom do 4 godine starosti, gde roditelji moraju biti prisutni. Postoji mnogo razloga zbog kojih se insistira na angažovanju roditelja u časovima bebi plivanja. Oni osiguravaju i doprinose svojim prisustvom, sigurno i bezbedno okruženje za učenje, fini motorički razvoj, sopstvenu edukaciju sebe kao roditelja-učitelja, grade savršen odnos roditelj-dete  i maksimalno doprinose iskorišćenju kvalitetnog vremena za vežbanje.

Bezbedno i sigurno okruženje je najbitnije, jer je najveći uzrok smrti predškolske dece, upravo slučajno i nesrećno utapanje. U Australiji 2005. godine,  utopilo se trideset sedmoro predškolske dece. Većina ovih smrtnih slučajeva dogodila se u dvorišnim bazenima za plivanje. Slične statistike se mogu naći u Evropi i širom sveta. Roditeljska aktivnost i učešće u lekcijama bebi plivanja je posebno važna, jer deca uče da poštuju vodu i shvataju da im nije dozvoljeno da plivaju ako nisu  u pratnji svog roditelja. Upravo to saznanje i iskustvo koje stiču na časovima bebi plivanja smanjuju verovatnoću da će Vaše dete zalutati i naći se u opasnoj situaciji. Ono što naš Baby Swim Club potencira na časovima bebi plivanja za decu mlađu od 4 godine, jeste da je izuzetno važno da svako dete bude zajedno sa svojim roditeljem, adekvatno nadgledano i usmereno od strane stručnog lica našeg kluba. Iz tog razloga, u najranijim lekcijama bebi plivanja, koje nemaju odnos jedan na jedan, lekcije mogu biti veoma neprijatne i opasne.

U našem klubu insistira se posebno na prijatnom okruženju i  pažnji kod razvijanja fine dečije motorike. Kao potvrda toga našu pozadinu čini stručan i obrazovan kadar iz oblasti  fizičkog vaspitanja  i završene brojne akademske studije, kao i veliko iskustvo iz oblasti plivanja, posebno u radu sa najmlađom decom. Mi znamo da do uzrasta od četiri godine, deca nemaju dobre motoričke sposobnosti potrebne za koordinaciju i usvajanje ustaljenih i propisanih plivačkih tehnika. Za najbolje rezultate, pogotovo kod najmlađe dece uzrasta do 4 godine, neophodan je rad i pristup jedan na jedan, koji se najbolje obezbeđuje u grupi uz prisustvo jednog od roditelja.

Deca koja prođu kroz obuku bebi plivanja uz prisustvo roditelja na njihovim lekcijama plivanja, steći će bolju koordinaciju, postaće mnogo efikasniji plivači u odnosu na onu decu koja nisu imala tu priliku.

Prisustvo i uloga roditelja su najvažniji, kao i uputstva koja ćete pružati Vašoj deci tokom časova bebi plivanja, biće u najvećoj mogućoj meri usvojena i naučena od strane Vaše dece, dok Vaše obrazovanje kao roditelj-učitelj, stručan i prisan nadzor, kao i uputstva za Vas, prepustite nama, jer mi smo Vaš,

Baby Swim Club