Blog

  • Družite se sa nama i na društvenim mrežama!

Koliko plivanje znači deci?

Date: мај 16, 2013 Author: vlada Categories: Blog

Istraživanja pokazuju da deca koja su išla na plivanje kao bebe imaju jači imunitet, bolji tonus mišića i apetit, čvršće spavaju, motorika im je razvijenija, komunikativnija su i manje stidljiva.

Bebe se rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, ali oni spontano nestaju do petog meseca, pa stručnjaci preporučuju da bebe vodite na plivanje od najranijeg uzrasta, jer je ono blagotvorno za razvoj psihe i tela.

Kada bebu pustite da zaroni u vodu, ona će instinktivno zadržati dah, ali bez obzira na to beba ne sme da bude sama u vodi ni sekunde, jer postoji opasnost da se naguta vode. Takođe, ako bebu uzrasta do šest meseci potrbuške stavite u vodu, ona će refleksno mahati ručicama i nožicama i održavati se na površini.

Posle devet meseci provedenih u majčinom stomaku u vodi, bebe se lako smire i brzo počnu da uživaju. Na početku u bazenu provode 10-15 minuta, a kasnije 30 minuta, pa i ceo školski čas. Bebe se kupaju uglavnom u društvu majke, a stručnjaci preporučuju da ponesete i neku igračkicu za vodu, kako bi beba pokušavala da je dohvati i na taj način dodatno angažovala mišiće ruku.


Od opreme nije potrebno mnogo – pelene za vodu, peškir, bademantil i eventualno kapica, ukoliko imaju dužu kosicu. Bebama ne smeta hlor iz bazena, osim onima koje su alergične. Stručnjaci tvrde da je plivanje od najranijeg uzrasta blagotvorno za zdravlje. Psiholozi sa Islanda obavili su istraživanje o uticaju plivanja na motoriku. Jedna grupa beba išla je redovno na plivanje sedam meseci u kontinuitetu, dok druga nije. Bebe su bile u istoj fazi razvoja i sa veoma sličnim motoričkim karakteristikama. Ispitivani su ponovo kada su imali pet godina, a stručnjaci su upoređivali motoričke mogućnosti dece i primetili da su deca koja su išla na plivanje lakše radila vežbe, bila spretnija i preciznija u finoj motorici.


Istraživanja pokazuju da deca koja su išla na plivanje kao bebe imaju jači imunitet, otpornija su na infekcije i viruse, imaju odličan tonus mišića, bolji apetit, čvršće spavaju. Plivanje poboljšava i osećaj ravnoteže i držanje tela, a preporučuje se i kod blažih i težih deformiteta, kao što su iščašeni kukovi, krive noge, deformiteti grudnog koša, kičmenog stuba i stopala. Plivanje utiče i na psihu deteta, pomaže u prevazilaženju stidljivosti, nesigurnosti i strahova, poboljšava komunikaciju i ubrzava socijalizaciju.

Važno je samo da voda bude topla, najbolje između 28 i 30 stepeni. Stručnjaci preporučuju da nikada ne plivate sa bebom u rukama, odnosno da uvek nogama treba da se oslanjate o dno bazena. Plivanje sa bebom je i odlična zabava u kojoj ćete uživati i jačati međusobnu vezu. Bitno je da beba, kada je vodite na plivanje, ne bude umorna ili gladna, a nije dobro da „pliva“ odmah posle obroka. Posmatrajte kako beba reaguje, pa ako deluje srećno i znatiželjno, nastavite sa aktivnostima, ali ukoliko je nervozna i uplašena, nemojte da forsirate. Nekim mališanima potrebno je više vremena da se adaptiraju. Ali budite strpljivi i nemojte odustajati ako prvi trening prođe „neslavno“.

Posle boravka u bazenu bebu isperite vodom, kako biste uklonili hlor sa kože. Kada dođete kući nahranite bebu i vratite se uobičajenom ritmu.

Bebe na plivanje mogu ići tokom svih godišnjih doba, čak i zimi.

Važno je samo da je adekvatno obučete i da je izvedete napolje tek kada je potpuno suva.

O svemu ovome mi u našem klubu vodimo računa i savetujemo svojim članovima.
Da li ste u ovom tekstu našli dovoljno razloga da postanete naš član? Javite se, čekamo Vas,

Srdačno Vaš,

Baby Swim Club – PK „BEBA“

info@babyswimclub.com