Blog

  • Družite se sa nama i na društvenim mrežama!

Plivanje za odrasle i starije

Date: јун 25, 2013 Author: vlada Categories: Blog

Nakon trudnica i beba, dece, naravno dolaze na red odrasli i uloga plivanja u njihovom životu.

  • Na američkom institutu u Sijetlu otkriveno je da se kod žena koje plivaju pet puta nedeljno za 20% smanjuje rizik od raka dojke.
  • Muškarci koji redovno plivaju žive duže od onih koji trče. Konkretno, stope smrtnosti su kod plivača 53% niže nego kod onih koji uopšte ne vežbaju, te 50 % niže nego kod osoba koje trče.
  • Odavno je poznato da je plivanje jedan od najboljih načina za održavanje rada srca i pluća u formi, a neka su istraživanja pokazala da se bavljenjem plivanjem značajno smanjuje rizik od osteoporoze.
  • Rekreativno plivanje preporučuje se i starijima, pa čak i osobama koje imaju stalne srčane tegobe. Srčani mišići postaju snažniji, a zbog jačanja mišića produbljuje se disanje, a telo dobija više kiseonika. Plivanje može delovati i na potpuno psihološkoj bazi. Kako bi plivanje imalo dobar učinak, preporučuje se svakodnevno treniranje ili barem tri puta nedeljno.
  • Plivanjem se trenira celokupna muskulatura tela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stiče se zavidna kondicija i izdržljivost, te usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i lepoti tela. Plivanjem se troše kalorije i podstiče mršavljenje. Jednostavno rečeno, plivanje jača zdravlje!
  • Plivanje treba upražnjavati tokom cele godine, jer je to najbolji način za održavanje i pravilan razvoj svih mišića, opuštanje posle stresnih situacija i očuvanje zdravlja.
  • Mnoga medicinska istraživanja su dokazala da plivanje ima vrlo pozitivne efekte na zdravlje, a i zabavno je. Voda stvara otpor i tako pomaže vašem telu prilikom vežbanja u vodi. Ovo je vrlo pogodno za starije ljude i ljude koji imaju probleme sa mišićnim obolenjima ili bolesnim zglobovima. Plivanjem se mogu ostvariti odlični rezultati i uticaj na krvni sistem.

Sve u svemu, plivanje nije samo za bebe, trudnice, decu,… Plivanje je najzdraviji sport pogodan za sve starosne dobi. Iskoristite ovo lepo vreme, papuče na noge, peškir u ruke i pravac na najbliži bazen. A možete i kod nas, zajedno sa Vašom decom i unučićima! Dođite, čekamo Vas!

Vaš

Baby Swim Club