Blog

  • Družite se sa nama i na društvenim mrežama!

Šest saveta da pomagnete deci da prevaziđu strah od vode

Date: децембар 9, 2013 Author: vlada Categories: Blog

Mnoga mala deca su uplašena  idejom plivanja  ili tačnije, da potonu. Ako ste u potrazi za načinima da pomognete Vašem detetu, da mu postane udobnije u bazenu ili jezeru ili bilo kojoj vodenoj površini, razmislite o ovih šest saveta iz „Kruga mama“, članova koji su se bavili nepotrebnim strahovima svoje dece od vode.

1. Mali koraci, pozitivan stav i nagrđivanje po većini članova „Kruga mama“ da prevazilaženje straha od vode je često veoma postepen proces. Dženifer P. preporučuje ohrabrivanje i nagrađivanje deteta, čak i kod vrlo malih i sitnih koraka. Prvo početi sa setom vežbica za samo sedenje na ivici bazena, sa nogama u vodi. Kada ono to uradi, čak i na nekoliko sekundi, napravljen je ogroman pomak i dati mu pozitivnu povratnu informaciju. Kada mu je udobno sa samo nogama u vodi, pitajte ga da idete malo dalje. Čim on to uradi, dati puno pozitivnog podstreha za nastavak… Veliki pomak je kada se oseća udobno  dok je u vodi, onda možete da radite dalje na učenju plivanja. To može potrajati neko vreme, ali on će početi da se druži sa pozitivnim stavom prema  plivanju.

2. Plutajući proizvodi  crvići, daskice, unutrašnje gume, prsluci… postoje brojni proizvodi koji mogu da plove i pomognu Vašem detetu da se oseća prijatnije u vodi. Možete čak i Vi sami da se ponudite kao “stabilni bezbednosni objekat”.  Anita M, koja je i sama prestravljena od plivanja… boji se duboke vode i davljenja,  daje ove savete iz ličnog iskustva, da to zaista pomaže u velikoj meri, kada ste u vodi sa detetom da koristite ove proizvode, stavite ga na plutajući objekat ili neki prsluk na njega, tako da se lagano “upoznaju” , a dete će vremenom početi da se oseća sigurno.

3. Mokro lice mnoga deca posebno vole da njihova lica budu mokra. Taktika je da kada su malo stariji probaju dobro pripijene naočare ili maske za lice  ili čak na način podstičući ih da duvaju balončiće u činiju ili da potonu tokom kupanja kući u kupatilu.

4. Igra u vodi mlađa deca se ponekad osećaju komotnije na velikim vodenim površinama  tek nakon što su prethodno ubeđena da je voda bezbedna, kroz zabavu i igru, kao i u drugim situacijama. Luiz G. preporučuje da je detetovo poverenje ka vodi najbolje stečeno kroz  igru sa vodenim pištoljima ili gumenim igračkama za vodu, duvanje mehurića i druge vežbe kroz pesmu i igru su bile put i najbolji  način da ga uverimo da nema čega da se plaši. Čak smo se mnogo puta igrali u kupatilu prilikom svakog kupanja, takođe leti je kupljen dečiji bazen i stavljene  su sve igračke tamo, a potom je traženo od njega da  nam pomogne u redovnom  kupanju igračaka kao i njega samog.

5.Vršnjački pritisak“ ako vaše dete vidi drugu decu u bazenu kako se zabavljaju, ono će  biti u iskušenju da im se pridruži. Kao Heder H. kada je njen 6-godišnji sin izrazio ogromnu želju da bude u bazenu zajedno sa prijateljima.

6. Časovi plivanja su najbolji! Lekcije plivanja od strane stručnog lica su najbolje sredstvo za pomoć detetu da savlada strah od vode. Kao Ame B. koja kaže da to može potrajati, ali za njega i Vas je to najbolja opcija, da se osećate udobno i da ne odustajete. Kaže da su se njen sin i ona borili zajedno, više od godinu dana i redovno pohađali časove plivanja dva puta nedeljno, ali sada nakon 2 godine on je uveren i udobno se oseća u vodi.

Da bi zajednički na najbolji način prevazišli nepotrebne strahove od vode, uz stručnu pomoć našeg tima na najzabavniji mogući način za Vas i Vaše dete, dođite u naš klub, čekamo Vas!

Vaš,

Baby Swim Club