Blog

  • Družite se sa nama i na društvenim mrežama!

Zašto je plivanje dobro za našu decu

Date: март 11, 2013 Author: vlada Categories: Blog

Plivanje je jedno od najboljih načina vežbanja jer angažuje nekoliko delova tela u okruženju koje nije stresno za zglobove. Za decu, plivanje je zabavna sportska aktivnost koja treba da se uvede još  u ranom uzrastu. Najveći broj dece voli vodu pa tako veoma lako zavoli i plivanje kao vid vežbanja. Mnogo je fizičkih koristi od plivanja i ono se uvek smatra odličnim izborom ne samo za zdrave ljude, već i za one koji se suočavaju sa nekim zdravstvenim problemom.

Plivanje se preporučuje tokom cele godine, jer je to najbolji način za održavanje kondicije, pravilan ravoj svih mišića, opuštanje posle stresnih situacija i očuvanje zdravlja. Nema boljeg načina za održavanje kondicije i vođenje zdravog života od redovnog, makar i rekreativnog bavljenja sportom, a sport koji je najkorisniji za zdravlje, očuvanje kondicije i skladan psiho-fizički razvoj čitavog organizma je – plivanje.

Plivanje opušta

Ono opušta, blagotvorno deluje na psihu, kardio-vaskularni sistem, pluća, razvoj mišićnog i zglobnog aparata, pomaže pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih obolenja… Zato se ova aktivnost preporučuje svima, bez obzira na pol i godine. Ali, da bi ono zaista koristilo našem zdravlju potrebno je naučiti kako kako se pravilno pliva, kao i kako da ovaj sport što pravilnije „upražnjavamo“.

Plivanje je dobro za liniju tela

Jedna od osnovnih funkcija rekreacije jeste održavanje kondicije i, ništa manje važno, dobre linije. A tu je plivanje neprevaziđeno. Nedavna istraživanja pokazuju da je za ljude sa viškom kilograma plivanje ubedljivo najkorisniji vid rekreacije, jer organizam za isto vreme potroši skoro duplo više kalorija nego prilikom trčanja! A, to je tek jedna od prednosti ove vrste rekreacije u odnosu na ostale. Budući da tokom plivanja telesna temperatura ne raste, posle treninga bićete manje gladni nego nakon neke druge fizičke aktivnosti, iako se zapravo organizam potroši više nego obično. Dakle, onaj višak masti koje trening u bazenu uništi, nećete posle nadoknaditi preobimnim obrokom.

Odlično za srce i pluća

Plivanje pogodno deluje i na srce. Ono jača srčani mišić poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od osteoporoze i artritisa. Takođe osobe koje imaju problema sa disanjem (astma i mali kapacitet pluća) nece imati problema prilikom plivanja, čak šta više, prilikom plivanja i pravilnog disanja u vodi kapacitet pluća raste.

Sportska aktivnost za celu porodicu

Dakle plivanje ne treba ograničiti na uzraste, ono se preporučuje osobama tokom celog zivota. Tako u detinjstvu i pubertetu ono utiče na pravilan rast i razvoj, kao i na skoliozu, odnosno otklanjanje deformiteta kičmenog stuba. Poslovnim ljudima plivanje se naročito preporučuje kao sredstvo protiv stresa i za održavanje dobre linije, a starijima za kondiciju, kardiovaskularne i bolesti pluća, ali i kao svojevrstan „eliksir“ za produženje mladosti. Na plivanje bi trebalo ići tokom cele godine a ne samo leti kao što je slučaj kod nas zbog nedostataka bazena.

Zašto su deca koja plivaju pametnija

Ako želite da Vašem detetu bude lakše u školi, što pre ga upišite na plivanje, jer su naučnici otrili da ono značajno pomaže deci u fizičkom i mentalnom razvoju. Novo istraživanje u Australiji pokazuje da se deca koja nauče da plivaju u ranom dobu brže razvijaju od ostalih vršnjaka. Tokom tri godine, istraživači su anketirali roditelje više od 7.000 dece starih pet godina i mlađe i otkrili da je doba kada deca nauče da plivaju povezano sa sticanjem određenih veština. U predškolskom uzrastu deca koja su rano naučila da plivaju, imala su bolje vizuelno-motoričke veštine (kao što je sečenje papira i crtanje linija i oblika), ali su isto tako i napredovali bolje kako su postajali stariji (npr. bolje su razumeli uputstva, matematiku i bolje su pisali i čitali).